Voor degene die het nog niet wisten de afkorting IFTTT (If This Then That) staat vrij vertaald naar het Nederlands voor “als dit dan dat”. Dus als er iets gebeurt (trigger) dan kan iets anders opstarten (action). Hierbij is het de bedoeling om zelf eerst de triggers te gaan bepalen om er vervolgens ook de bijbehorende acties aan te kunnen koppelen.
Het mooiste was geweest als je al je apparaten in huis met elkaar had kunnen koppelen zonder dat je hiervoor moeilijke omwegen via internet moet maken. Jammer genoeg is dit nog niet haalbaar vanwege een diversiteit aan communicatieprotocollen icm cloudbased toepassingen die enkel en alleen via internet aan te sturen zijn.

Wat zijn mogelijke triggers?
Voorbeelden van passieve triggers zijn het lokale weer, je actuele lokatie, de temperatuur in huis, het alarmsysteem, slimme stekkers, je Google agenda of tegenwoordig zelfs de actuele productie van je zonnepanelen. Voorbeelden van actieve triggers zijn stembesturing via Google Assistant en Amazon Alexa, alle virtuele knoppen van beschikbare apps op de telefoon of WiFi-connected apparaten in huis.
Het slimme huis anno 2019 maakt zoveel als mogelijk gebruik van passieve triggers, waarbij er dus geen actieve besturing van de bewoners noodzakelijk is. Het is natuurlijk prachtig om alle lampen in huis met één druk op de knop aan een bepaald scenario te koppelen, maar hoeveel mooier wordt het als je zelfs dat niet meer hoeft te doen. Dat de van te voren ingestelde scenario’s dus automatisch activeren op basis van tijd, zonsondergang, je locatie of bewegingssensor.

Welke acties kan ik koppelen?
Voorbeelden van te koppelen acties zijn alarmsysteem inschakelen, lampen uitschakelen, slimme stekkers uitschakelen, raamjaloezieën sluiten, thermostaat 2 graden lager, indoor cam activeren of een notificatie op je telefoon. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een manier om je huis nog veiliger, duurzamer of slimmer te maken.
De truc is uiteraard om al die handelingen die je toch al de hele dag door deed te vervangen voor automatische zelf geschreven protocollen, waarbij het huis dus zichzelf gaat controleren en bijsturen daar waar nodig. Het klinkt wellicht als een beetje science-fiction, maar dit is vandaag de dag toch ècht al de realiteit.

Conclusie door Rob
“Kortom zonder de IFTTT-services van tegenwoordig zoals het Nederlandse Olisto of het Amerikaanse IFTTT waren de SmartHome’s van vandaag toch ècht een stuk minder slim geweest. Door het bestaan van IFTTT-services is het SmartHome anno 2019 helemaal klaar voor de toekomst.”