Nest Learning Thermostat V3 vs Toon
Eén van de meest gelezen blogs van SmartHome365 is het blog met een review waar we dieper ingaan op de koppeling van Toon met Google Home. Blijkbaar spreekt een slimme thermostaat ons enorm aan en willen we alles hierover weten. Naast het gegeven dat een slimme thermostaat ons uiteindelijk geld oplevert, is het natuurlijk ook goed om “duurzaam” met onze fossiele brandstof om te gaan. Zolang we ons huis nog niet verwarmen met een CO2 vriendelijke hybride of volledige warmtepomp is een slimme thermostaat toch wel het minste dat we tot die tijd kunnen doen voor het milieu. Kortom, de aanschaf van een slimme thermostaat lijkt voor de meesten onder ons een goede stap in de richting om zowel kostenbesparend als milieubewust te leven.
In deze review vergelijken we de derde generatie Nest Learning Thermostat met de in Nederland zeer populaire Toon van Eneco. Dit doen we op basis van een ééngezinswoning met traditionele radiatoren en één enkele thermostaat zonder multizone aansturing. Beide thermostaten behoren tot de groep van meest verkochte slimme thermostaten in Nederland. Daarnaast worden ze ook regelmatig aangeboden als package-deal bij een energiecontract.
Installatie
De installatie van beide thermostaten is voor de handige doe-het-zelver niet eenvoudig te noemen. Het is namelijk essentieel om, naast de thermostaten, ook de extra adapters bij de CV-ketel te installeren. In beide gevallen voorzien deze adapters de thermostaat van stroom. In het geval van Toon zorgt deze 24V adapter direct ook voor de “bedrade” aansturing van je CV-ketel. De beperking bij Toon is daardoor wel de keuze van de plek waar je de thermostaat wilt ophangen. Dit kan namelijk enkel op die plek waar de draden van je CV-ketel in je woonkamer tevoorschijn komen.
De Nest Learning kan je makkelijk overal in huis plaatsen. De Nest communiceert draadloos via 5 GHz WiFi met je zogenaamde Nest Heat Link. Voor de 12V voeding kan je ook een optionele Nest Stand bestellen, waardoor je deze overal in huis kan neerzetten. Beide fabrikanten raden je aan de Toon of de Nest thermostaat door een professional te laten installeren.
Weekprogramma
De interface en het weekprogramma van beide thermostaten zijn zeer gebruiksvriendelijk te noemen. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk een willekeurige dag kopiëren naar andere dagen van de week. Daarnaast zijn beide thermostaten door middel van een mobiele telefoon, een tablet of Google assistenten zoals de Google Nest Hub of Mini eenvoudig aan te passen. In het geval van de Google assistenten dien je bij Eneco eerst een betaald abonnement af te sluiten om spraakbediening technisch mogelijk te maken.
Een voordeel van de Nest Learning in tegenstelling tot de Toon is dat deze leert van alle tussentijdse “kleine” aanpassingen die je gedurende de week doet. De Nest onthoudt letterlijk al je aanpassingen, voorkeuren en leefpatronen. Hij leert feitelijk van wanneer je welke temperatuur wenst op welke dag, zodat je huis niet onnodig verwarmd wordt. Je Nest is nooit uitgeleerd en hij zal altijd aanpassingen blijven doen daar waar hij nog ruimte vindt voor verbetering.
Buitentemperatuur en tijd
Op beide thermostaten lees je de actuele buitentemperatuur en tijd af op basis van je locatie. De Nest laat naast de buitentemperatuur ook de verwachte weersverwachting voor de aankomende uren zien als je de thermostaat op “weer” hebt staan en laat naast de actuele tijd ook de dag van de week met datum zien als je hem op “klok” hebt staan.
Bij de Toon blijft deze informatie altijd zichtbaar op een zelf in te stellen helderheid. Bij de Nest komt deze pas tevoorschijn als je fysiek in de buurt komt. Hierbij kan het dus gebeuren dat als je de temperatuur of tijd wilt aflezen, je eerst je Nest door beweging moet laten ontwaken voordat je iets ziet.
Compatibiliteit
Beide thermostaten zijn goed compatibel met een Aan/uit en OpenTherm besturingssysteem. Hierdoor is het mogelijk om ook modulerende HR-ketels aan te sturen. De SmartHome compatibiliteit van de Toon thermostaat is sterk afhankelijk van een maandelijks abonnement, dat essentieel is als je je thermostaat op afstand wilt bedienen en onderdeel wilt laten zijn van je slimme huis. Een slimme thermostaat via een abonnement is op de lange termijn uiteraard duurder dan de éénmalige aanschafkosten van een goed alternatief zoals de Nest.
Handige features
Met Toon haal je niet alleen een slimme thermostaat in huis, maar meet je ook direct je actuele energieverbruik. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om een extra module te koppelen zodat je ook je actuele zonnepaneel-productie kan meten.
De Nest heeft True Radiant die analyseert hoe lang het duurt om je huis op te warmen. Hierdoor zorgt hij dat je huis op de gewenste temperatuur is als je thuis komt en niet pas begint met opwarmen als je er al bent. In onze testwoning gebeurde dit met traditionele radiatoren, maar deze functie werkt ook met vloerverwarming, aangezien je de voorverwarming al tot 5 uur van te voren kan laten starten. Naast radiatoren en vloerverwarming is de Nest ook compatibel met een (hybride) warmtepomp en stadsverwarming met een elektrische regelklep.
Thuis of afwezig
De Toon thermostaat kun je met een betaald abonnement via Eneco en een gratis Olisto account via geofencing zo instellen dat deze de temperatuur omlaag zet zodra je van huis vertrokken bent en weer omhoog bijstelt zodra je bijna thuis bent.
In tegenstelling tot Toon is bij Nest deze functie geheel gratis en bovendien standaard voorgeïnstalleerd. Dwz dat je tijdens de installatie van de Nest app al toestemming geeft voor “locatiebepaling” van je telefoon. Nest houdt daarbij uiteraard ook rekening met de rest van het huishouden.
Deze voeg je bij de installatie van de Nest namelijk één voor één toe om te voorkomen dat als je van huis vertrokken bent je de rest letterlijk “in de kou” laat zitten. De afwezigheidsfunctie wordt pas actief als het laatste gezinslid vertrokken is van huis. Ook de aanwezigheidsfunctie wordt al actief zodra het eerste gezinslid weer naar huis komt.
Conclusie door Rob
“De Toon is meer dan een slimme thermostaat, hij meet naast de temperatuur in huis ook het actuele gas- en stroomverbruik. De Nest heeft daarentegen geen maandelijkse kosten en is compatibel met vloerverwarming, warmtepomp èn stadsverwarming. Dankzij de standaard geofencing-functie weet de Nest daarnaast ook wanneer het laatste gezinslid vertrokken is en door zijn zelflerend vermogen past hij zich continue aan aan je leefpatroon. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de Nest Learning Thermostat wat ons betreft als slimste thermostaat de absolute winnaar is.”
1 Comment for “Nest Learning Thermostat vs Toon”